Microsoft се отказва от браузъра Internet Explorer

Софтуерният гигант заяви, че десктоп приложението ще спре да се поддържа от 15 юни 2022 г.

20.05.2021 | 16:18 Редактор: Жаклина Иванова
Microsoft се отказва от браузъра Internet Explorer

Microsoft обяви, че планира да обърне гръб на своя прочут браузър Internet Explorer, оставяйки в миналото един продукт, който стоеше в центъра на една от най-големите битки в технологичната индустрия, пише Wall Street Journal.

Софтуерният гигант заяви, че десктоп приложението Internet Explorer 11, което е настоящата версия на браузъра, ще спре да се поддържа от 15 юни 2022 г. за определени версии на Windows. Усилията на Microsoft в сферата на браузърите сега са насочени към продукта Edge, който беше пуснат през 2015 г.

Славата на Internet Explorer избледня с времето, докато конкурентни браузъри като Chrome на Google и Safari на Apple си спечелиха повече потребители. През април тази година Internet Explorer държеше по-малко от 2% от световния пазаур на браузъри за настолни компютри по данни на Statcounter. Chrome държеше над 65% от пазара, което е значително над 10-те процента на Safari. На Microsoft Edge се паднаха 8% според данните.

Internet Explorer се присъединява към списъка с други големи имена от ранните дни на интернет ерата, които се превръщат от дигитална реалност в корпоративна история, след като са били надвити от други.

AOL Instant Messenger беше спрян през 2017 г., след като потребителите предпочетоха платформи като WhatsApp на Facebook. Две години по-късно Tumblr беше продаден за малка сума, след като беше надвит от Facebook и други. BlackBerry – компанията, която популяризира мобилния имейл и устройства, които бяха ключови за бизнеса, спря да продава собствени устройства след успеха на Apple с iPhone и навлизането на смартфоните. Тя все още предлага софтуер за сигурност за телефони и други устройства.

Преди повече от две десетилетия Internet Explorer беше на гребена на вълната. Той имаше ключово място в битката на браузърите преди около 20 години, както и в антитръстовата битка на правителството на САЩ срещу Microsoft. Федерален съдия постанови, че Microsoft използва монопола си, позволява си антиконкурентни практики и се опитва да монополизира пазара на уеб браузъри, като незаконно обвързва Internet Explorer със софтуера на операционната система Windows, пише investor.bg.

Практиката е довела до "значителния спад“ на потреблението на някога доминиращия браузър Netscape Navigator за периода от 1995 до 1998 г., обяви тогава съдията. През 2001 г. Microsoft сключи споразумение с Министерството на правосъдието във връзка с обвиненията, но не призна да е извършвала някакви неправомерни действия.

Решението на Microsoft да спре браузъра също така е отражение на начина, по който хората промениха навиците си, свързани с достъпа на интернет, благодарение на възхода на таблетите и смартфоните, които за мнозина заместват настолните компютри като основен начин за свързване с глобалната мрежа.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК