Вирус за iPhone се вмъква в календара и праща скъпи SMS-и в чужбина 

Инсталирано приложението придобива частичен контрол върху телефона

16.06.2021 | 13:00 Редактор: Десислава Атанасова
Вирус за iPhone се вмъква в календара и праща скъпи SMS-и в чужбина 

Вирус за iPhone се вмъква в календара, уж иска да помогне, а при инсталиране праща скъпи SMS-и в чужбина.

Част от продуктите на Аpple се заразяват с него през фалшиви сайтове за пазаруване или страници с пиратска музика, филми и други. Вместо да гледат видеото или да закупят дреха от позната и безопасна страница, те се спират на друга.

Тя обикновено или предлага клипа безплатно, или дрехата е доста по-евтина. Човек може да се усети по различното разширение на сайта, което не е .bg или .com, а .top например. Все пак има и измамни сайтове, завършващи на .com, но по-рядко.

Всъщност самото посещение на подобни страници в интернет може и да не е фатално. Проблемът идва, когато се появи изскачащо прозорче, или т. нар. попъп. То иска позволение да изпраща известия, в случая да добави събитие в календара. Повечето хора не се усъмняват и приемат. Така обаче вкарват в календара си напомняне, пише "24 часа".

То гласи, че телефонът уж е заразен. Появяват се изскачащи на дисплея съобщения, обикновено на всеки кръгъл час, с приканване да се инсталира приложение, което да защити телефона. Някои предупреждават за риск, например “Има опасност да ви откраднат данните” и още по-директното и лъжливо “GOOGLE: Устройството е заразено!”.

Целта е човек да си инсталира приложението. То е безплатно, но придобива частичен контрол върху телефона на жертвата. Повечето вируси започват да изпращат есемеси през нощта и човек се събужда с достигнат кредитен лимит на тарифния си план.

При подобен развой на събитията вече е късно и всеки пострадал трябва да отиде при мобилния си оператор и в оторизиран сервиз. Ако обаче не е инсталирал приложението, а все още само получава известия, спасението е сравнително лесно.

Предполага се, че измамата идва от Китай.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК