Експерт по киберсигурност: Няма как сами да разберем дали телефонът ни е подслушван

Коментар на Спас Иванов в студиото на "Денят ON AIR"

01.06.2021 | 21:29 Редактор: Жаклина Иванова

Скандалът с подслушванията: Как да разберем имаме ли "шпионин" в телефона? Колко защитени са машините за вота? Какви проблеми би решило машинното гласуване?

"Служебните команди, които се изписват със звездичка, ги имаме в 99% в случаите в телефоните. Това просто са кратки пътища, по които да ги извикате. Обикновено, ако ги няма там, представляват команди към мрежата, за да видите дали нямате някакво пренасочване, което сами сте активирали - към гласова поща или друг телефон", каза експертът по киберсигурност Спас Иванов в студиото на "Денят ON AIR".

Той отбеляза, че в повечето случаи подслушването на мобилните разговори става по един елементарен начин, като има два вида. Единият е със съдействието на операторите, другият - без. 

"Когато става въпрос за този вариант със съдействието на операторите и това е законно направено, няма никакъв начин да го разберете, тъй като нещата се случват на съвсем различно ниво", добави още експертът.

Иванов подчерта, че когато става въпрос за подслушване без съдействието на оператори - чрез измамни клетки и специални подслушващи устройства, е намесена много скъпа апаратура.

"Ако ни е подслушван телефонът, няма как да разберем. Има варианти, в които може да ви инсталират код и да сложат специално шпионско приложение. Възможността да разбере някой дали има такова приложение зависи от IT културата на потребителя", посочи още той.

"Има софтуери и готови интелигентно направени приложения за родителски контрол. Горещо ги препоръчвам. Децата нямат все още социално формирано Интернет поведение, за да сме спокойни, че когато им дадем телефона, те ще знаят какво правят", каза още експертът по киберсигурност пред Bulgaria ON AIR.

Иванов коментира, че при съмнения за професионално подслушване можем да подадем молба в службите и да проверим дали това е истина. 

Относно това дали има ли възможност за манипулация на изборите, гостът посочи, че всяка една система може да бъде манипулирана.

"Първо - тези манипулации, за които се споменава в публичното пространство, се отнасят до един друг тип машини, които са свързани в Интернет. Нашите машини не са свързани в Интернет. Всяка една машина се явява електронна урна", добави експертът по киберсигурност.

"Купеният вот няма как да го решим само с машините, трябва да се вземат предвид и някои други неща", категоричен е Спас Иванов. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК