Атмосферата, надвиснала над технологичния пейзаж на Китай, била все по-токсична

През последните месеци няколко китайски технологични компании бяха обвинени за предполагаем монопол

08.06.2021 | 23:10 Редактор: Здравко Черкезов
Атмосферата, надвиснала над технологичния пейзаж на Китай, била все по-токсична

Китай намали световните си технологични шампиони, след като предприе мерки срещу антитръстовите злоупотреби и неправомерното поемане на риск. Твърдият подход обаче може да повлияе негативно на Пекин, като навреди на предприемаческия дух, който се оказа жизненоважен за бързия икономически възход на страната, пише CNN Business.

През последните месеци няколко технологични компании бяха обвинени за предполагаем монопол или други нарушения на потребителските права. Продължаващото разследване, което президентът Си Дзинпин лично одобри като необходимо за поддържане на "социалната стабилност", доведе до рекордни глоби за някои технологични титани. През последните месеци повече от 600 млрд. долара бяха заличени от стойността на най-големите технологични акции.

На фона на сътресенията няколко от най-успешните предприемачи в Китай напуснаха постовете си. 38-годишният Джан Имин, основател и собственик на TikTok ByteDance, наскоро обяви, че ще напусне поста си на главен изпълнителен директор, за да заеме по-малко видна роля в компанията.

Колин Хуанг, на 41 години, заяви на свой ред през март, че ще подаде оставка като председател на Pinduoduo (PDD), новаторска компания за електронна търговия, която се конкурира с подобни на Alibaba компании. Междувременно съоснователят на Alibaba Джак Ма, най-известният технологичен предприемач в Китай, не се е появявал в публичното пространство от доста време насам.

Китайските предприемачи Джан Имин и Колин Хуанг заявиха, че заминават, за да опитат нови неща, като нито един от тях не спомена фокуса на правителството върху технологичния сектор в своите изявления. "Решението на Джан да се оттегли не е свързано с регулаторни ходове в Китай", каза говорител на ByteDance.

"Атмосферата, надвиснала над технологичния пейзаж на Китай, става все по-токсична", каза Алекс Капри, научен сътрудник от фондация "Хинрих" и гостуващ старши научен сътрудник в Националния университет в Сингапур. Той посочи хода на Джан като "доказателство, че страхът превъзхожда амбициите. Заплаха от публично унижение или някаква по-лоша форма на наказание очаква онези, които оспорват китайската системата".

Четете повече по темата в BloombergTV.bg 

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК