Alibaba отнесе рекордна глоба, но Джак Ма забогатя с $2 млрд.

Компанията благодари на правителството и инвеститорите въздъхнаха с облекчение

13.04.2021 | 10:14 Редактор: Здравко Черкезов
Alibaba отнесе рекордна глоба, но Джак Ма забогатя с $2 млрд.

Китай наскоро наложи рекордна антитръстова глоба на Alibaba Group Holding. Компанията благодари на правителството и инвеститорите въздъхнаха с облекчение, пише Bloomberg.

Американските депозитарни разписки на компанията поскъпнаха с 9.3% в понеделник, което е най-големият им скок от почти четири години. За Джак Ма - основателят на гиганта за електронна търговия, това означава, че състоянието му се е увеличило с 2.3 млрд. долара до 52.1 млрд. долара според индекса на милиардерите на Bloomberg.

Наложената глоба за Alibaba от 2.8 млрд. долара не е толкова голяма, колкото се опасяваха някои инвеститори и се основава на само 4% от продажбите за 2019 г. на вътрешния пазар на компанията – много по-малко от максималните 10%, разрешени от китайското законодателство. Докато интернет гигантът ще трябва да коригира начина, по който прави бизнес, заместник-председателят му заяви, че регулаторите няма да налагат радикална промяна на стратегията за електронна търговия, а главният изпълнителен директор обясни, че Alibaba ще се справи с това предизвикателство и ще продължи напред.

"Alibaba не би постигнала растежа си без стабилни правителствени регулации и услуги, а критичният надзор, толерантност и подкрепа от всички наши клиенти са от решаващо значение за нашето развитие", заяви компанията в отворено писмо, цитирано от BloombergTV.bg.

Ма, който до миналата година беше най-богатият човек в Китай, загуби милиарди, откакто регулаторите на страната започнаха антимонополна кампания, спирайки първичното публично предлагане на компания му Ant Group Co. само два дни преди предлагането. Сега Джак Ма е третият най-богат човек в Китай след Джун Шаншан от бутилираната компания Nongfu Spring и Пони Ма от Tencent Holdings.

Alibaba заяви в понеделник, че ще инвестира в мерки за подкрепа на търговци на своята платформа. По-късно в понеделник финансово-технологичният гигант Ant Group заяви, че ще кандидатства да стане финансов холдинг, контролиран от централната банка на Китай. Това ще има далечни последици за растежа на фирмата и способността й да продължи напред с първичното публично предлагане. Акциите на Alibaba отвориха с ръст в цената си от 3,4% в Хонконг във вторник.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК