След антимонополно разследване: Китай наложи рекордна глоба на Alibaba

Правителството разглежда внимателно и други части от империята на милиардера Джак Ма

10.04.2021 | 11:18 Редактор: Искра Ангелова
След антимонополно разследване: Китай наложи рекордна глоба на Alibaba

Китай наложи рекордна глоба от 2,8 милиарда долара на Alibaba Group, след като антимонополно разследване установи, че технологичният гигант е злоупотребил с пазарното си господство - поредното репресивно действие от страна на Пекин, целящо да ограничи влиянието на своите корпоративни шампиони, предава Bloomberg.

Глобата от 18,2 милиарда юана е тройно по-висока от предходния максимум от почти 1 милиард долара, който американският производител на чипове Qualcomm трябваше да изплати през 2015 г., и е базирана върху 4% от вътрешните приходи на Alibaba за 2019 г., според китайския антимонополен регулатор. Компанията също ще трябва да започне "цялостно коригиране" - от защита на търговци и клиенти до засилване на вътрешния контрол, гласи още изявлението на институцията.

Глобата, която възлиза на около 12% от нетния доход на Alibaba за фискалната 2020 г.,  помага да се премахне част от несигурността, която виси над втората по големина корпорация в Китай. Но Пекин продължава да се опитва да обуздае своите интернет и финтех технологични гиганти, като се твърди, че правителството разглежда внимателно и други части от империята на милиардера Джак Ма, включително потребителското звено на Ant Group и обширните медийни холдинги на Alibaba.

Alibaba е използвала своите правила на платформата и технически методи като данни и алгоритми „за поддържане и укрепване на собствената си пазарна мощ и осигуряване на неправилно конкурентно предимство“, посочи Държавното управление за регулиране на пазара в своето разследване. Компанията вероятно ще трябва да промени набор от практики като изключване на търговци, което според критиците на Alibaba е помогнало тя да се превърне в най-голямата компания за електронна търговия в Китай.

"Високата глоба поставя регулатора в светлината на прожекторите и изпраща силен сигнал към технологичния сектор, че подобни видове поведение на изключване вече няма да се толерират", коментира Анджела Джан, автор на "Китайският антимонополен режим на изключване" и директор на Центъра за китайско право в University of Hong Kong.

Четете цялата статия в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК