Китайските власти цензурират отразяване на разследването на Alibaba

Натискът върху бизнес империята на Джак Ма нараства

08.01.2021 | 15:35 Редактор: Юлия Христова
Китайските власти цензурират отразяване на разследването на Alibaba

Китайското правителството е наредило на медиите в страната да наложат цензура на отразяването на антитръстовото разследване на технологичната група Alibaba, чийто основател Джак Ма изчезна от публичното пространство, докато натискът върху неговата бизнес империя нараства, твърдят източници, запознати с въпроса.

Решението на властите да упражнят контрол над медийното отразяване на неволите на една от големите групи показва, че проблемът е станал въпрос на национална политическа чувствителност в Китай, пише Financial Times.

През последните месеци Пекин предприе редица действия срещу бизнес империята на Джак Ма. През ноември първичното публично предлагане за 37 млрд. долара на звеното Ant Group беше отменено в последната минута от властите, а през следващия месец регулаторите по конкуренцията обявиха, че започват антимонополно разследване на Alibaba.

При последната си публична поява през октомври Ма, който е един от най-богатите хора в страната, изнесе реч, в която отправи критики към държавните банки и финансовите регулатори в Китай.

В края на декември държавното звено за пропаганда даде насока на медиите "строго да се позовават“ на официалната линия за антитръстовото разследване на Alibaba и да "не правят промени или да се ангажират с по-широк анализ без разрешение“.

"Ако написаното от някоя компания противоречи на официалната позиция, не публикувайте, не препубликувайте, не цитирайте чужди медии“, гласи директивата според двамата източници, които са я прочели.

Репресиите срещу Ма предизвикаха загрижеността на инвеститори и предприемачи, че политическите ходове надхвърлят регулацията и са по-скоро свързани с политиката.

Цялата статия четете на investor.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК