Войната продължава: САЩ добавят Alibaba и Tencent към черния списък

Насочването към най-високо оценените азиатски компании ще бъде най-сериозната стъпка Тръмп срещу Китай

07.01.2021 | 23:38 Редактор: Радостина Димитрова
Войната продължава: САЩ добавят Alibaba и Tencent към черния списък

Администрацията на Доналд Тръмп обмисля да добави технологичните гиганти Alibaba и Tencent към черния списък с фирми, за които се смята, че са притежавани или контролирани от китайските военни, твърдят двама източници на Ройтерс, запознати с въпроса.

Насочването към най-високо оценените азиатски компании, чиято обща пазарна стойност възлиза на 1,3 трлн. долара, ще бъде най-сериозната стъпка на американския президент Доналд Тръмп по отношение на мерките срещу китайските компании, докато се опитва да затвърди своя по-строг подход срещу Пекин през финалните дни от управлението си, предаде Investor.bg.

Представители на Министерството на отбраната, които съблюдават попадащите в черния списък, все още не са финализирали плановете и обсъждат и добавянето на други китайски фирми към листа, допълват източниците, пожелали да останат анонимни.

И двете компании са отказали да коментират. Книжата на Alibaba, най-голямата китайска фирма за електронна търговия, и тези на гиганта в гейминга и социалните мрежи Tencent понижиха стойността си с близо 4% по време на следобедната търговия в Хонконг. Листнатите в САЩ акции на Alibaba приключиха борсовия ден с над 5% спад във връзка с новините.

Някои инвеститори са скептични, че Alibaba и Tencent мога да са изправени пред дългосрочни рестрикции.

"Това е много лоша политика. Има достатъчно пари в Азия, достатъчно и стават повече, така че това няма да принуди тези компании да излязат от Америка", коментира Томас Калдуел, председател на Caldwell Investment Management в Торонто и инвеститор на Нюйоркската фондова борса. "Парите и пазарите трябва да са неутрални".

До този момент от Пентагона са поставили в черния списък общо 35 компании, в това число най-големият китайски производител на чипове SMIC и петролния гигант CNOOC.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
народен човек
преди 3 години
Сащ потъват ,време е и за ядрен удар за да довършиме краварника ,а след това ще моделираме западна Европа по наш вкус ! Сигнализирай за неуместен коментар