Мъск с нови подробности относно екологичния си конкурс

Той обяви, че ще дари $100 млн. за най-добрата технология, улавяща CO2

26.04.2021 | 16:57 Редактор: Никола Симеонов
Мъск с нови подробности относно екологичния си конкурс

Технологичният предприемач и милиардер Илън Мъск обяви подробности за конкурса си за насърчаване на иновативни технологии в борбата срещу изменението на климата.

"В момента имаме само една планета", каза Мъск. Целта на така наречения търг "XPRIZE" е да се намери практично решение за отстраняване на 1000 тона CO2 от атмосферата всяка година. Участниците в състезанието ще трябва да разработят план за това как въглеродът може да бъде улавян и съхраняван за най-малко 100 години.

През януари Мъск заяви в Twitter, че ще дари награда в размер на 100 милиона долара за най-добрата технология, която може да улавя въглероден диоксид. 

"Трябва да се вземат предвид както разходите, така и мащабируемостта. Ще има ли достатъчно въглерод, за да има тегло и можем ли да си го позволим като цивилизация? Това са две важни неща“, каза сега Мъск във видеоклип в Twitter. Според организаторите подробности за правилата ще бъдат обявени в средата на май.

"Дори да има 0,1% шанс за бедствие - защо да поемаме този риск? Това е лудост!“, каза Мъск.

Организаторите на състезанието твърдят, че това е най-голямата награда в историята и надпреварата трябва да продължи до 2025 г. пише Inverstor.bg

Улавянето и съхранението на въглеродния диоксид е важна технология за противодействие на изменението на климата и неговите последици като топене на ледници, тропически бури и наводнения. В допълнение към намаляването на емисиите на парникови газове учените смятат, че улавянето и съхранението също могат да помогнат да станем климатично неутрални до 2050 г.

Според PitchBook през 2020 г. компаниите са набрали над 336 млн. долара рисков капитал за премахване на въглеродния диоксид.

Междувременно ExxonMobil разработва съоръжение за съхранение под Мексиканския залив с публична подкрепа за абсорбиране на емисиите от американските нефтохимически заводи в Тексас.

Технологията обаче все още не е икономически жизнеспособна. Премахването на тон въглероден диоксид струва повече от 300 долара. За да го поставим в перспектива: Светът отделя парникови газове от порядъка на 50 милиарда тона въглероден диоксид всяка година. Смята се, че за постигане на целите за 2050 г. ще е необходим капацитет за съхранение от около 10 милиарда тона.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК