Money.bg

Събота от 16:00 часа
още

Стефан Ангелов, Spoti Finance: Инвестицията в недвижим имот е котва за стабилност

В Money.bg стартира нова рубрика - "Инвестиции и строителство"

26.04.2021 | 10:00 Редактор: Жаклина Иванова

В Money.bg стартира нова рубрика - "Инвестиции и строителство", която ще излъчваме веднъж месечно. Живеем в бързо развиващ се свят, стремящ се все повече към дигитални услуги. 

Във фокуса на инвестиционните възможности ще говорим за онлайн инвестиционната активност и пазара на имоти в различните сегменти: жилища, офиси, търговски и индустриални площи, парцели, хотели и други.

 -  Предоставяме възможност на участниците в инвестиционния процес (инвеститори, банки, дивелопъри) да коментират пазарните тенденции
 -  Представяме жилищно-инвестиционни проекти и ключовите места за строителство в София и големите градове
 -  Градски и ваканционни имоти
 -  Търгове онлайн. Онлайн дизайн
 - Дигиталните кредити
 
В първото издание на рубриката представяме създателят и изп. директор на Spoti Finance - Стефан Ангелов, с професионални съвети за инвестициите в недвижими имоти чрез споделено финансиране – на принципа на Краудфъндинга.

"Краудфъндинг означава инвестиция на големи групи от хора точно в определени инвестиционни проекти. Буквално преведено означава групово финансиране или споделено финансиране. Тук целта е много хора да инвестират в един проект, като извлекат колкото се може по-голяма доходност. Методът е много развит", заяви създателят на Spoti Finance Стефан Ангелов в ефира на "Money.bg".

Той сподели, че последните години има много голям темп на развитие. По думите му преди 10 години оборотите са били около 15-20 млрд., а сега достигат до около 500 млрд. в Европа и САЩ. Прогнозата е 2021-2025 г. да достигнат до 1 трилион $.

"Най-важното, което хората трябва да знаят е, че този метод осигурява възможност за инвестиции в строителни проекти в недвижими имоти, като маха бариерите в бизнеса -  тоест необходимостта от голям ресурс средства. Второто най-важно е, че цялата печалба се разпределя между всички участници в проекта. Третото е, че доходността е изключително висока. Другото, което трябва да знаем, че те инвестират в сектора със сравнително малък риск", подчерта Ангелов.

Създателят на Spoti Finance допълни, че в България последните години е започнало да се говори за краудфъндинг и за това, че този метод позволява хората да намерят проекти, до които не са имали достъп или не са имали финансовата възможност да стигнат до тях. 

"Ние се различаваме доста от колегите, които предоставят подобен тип инвестиция, тъй като имаме уникален продукт. Той се различава изключително много от другите платформи в Европа и в България, които предлагат подобен тип инвестиране", добави той.

Той сподели, че техните проекти са насочени към строителни проекти и са в начална фаза на развитието. 

"В момента имаме отворен проект за инвестиране, който обхваща две къщи. Тези проекти, които подбираме, са с много кратък период на изпълнение. За да може веднага след това хората да имат дoстъп до своите ресурси, които да насочат към следващ проект", коментира още той. 

"Инвестицията в недвижим имот е страхотна котва за стабилност. Секторът е уникален. Последните години в България, той показва, че кризите не му влияят толкова много. Доходността от такива проекти се развиват самостоятелно", добави Ангелов.

Той информира, че този, който инициира проекта за набиране на финансиране, трябва да инвестира не по-малко от 15%, за да покаже, че проектът ще се случи. По думите му доходността е изключително голяма - тя се явява като буфер, който защитава инвестициите на всеки един клиент. 

"Ние сме платформа, която показва на публиката, проекта, който ще се финансира. В момента работим само с една строителна компания или работим с колеги, които имат голямо портфолио от проекти", подчерта Ангелов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК