Китайски град се превръща в еквивалент на Силициевата долина

Китай иска да намали зависимостта си от други страни в областта на технологиите

18.04.2021 | 22:25 Редактор: Жаклина Иванова
Китайски град се превръща в еквивалент на Силициевата долина

Докато натискът от Съединените щати принуждава Пекин да изгражда собствени технологии, местните системи работят активно в тази посока, пише CNBC.

През последните 40 години експериментите с приятелски настроени към бизнеса политики в южния китайски град Шънджън помогнаха за превръщането му в еквивалент на Силициевата долина за местните технологични гиганти като Tencent и Huawei. Но досега други градове не са повторили успеха на Шънджън.

Междувременно за страната става все по-спешно да намали зависимостта си от други страни в областта на технологиите, а това е част от петгодишен план за развитие, обявен през март. Той включва амбициозни цели за развойна дейност в седем водещи технологични области, като чиповете например.

Директивата от правителството предполага, че местните власти трябва да изпълнят своята част.

4-5-часов полет на север от Шънджън, градът Си-ан разполага с много от нужните елементи за технологични иновации: центрове за развитие или производство на чипове, космически и други високотехнологични индустрии; добре подготвени кадри от местните университети и значителни чуждестранни инвестиции. Както Samsung, така и американският производител на чипове Micron имат големи операции в града, който е и най-бързо развиващият се голям град в Китай за миналата година.

Кметът на Си-ан Ли Минюен миналият месец заяви пред CNBC, че технологичните иновации са приоритет в списъка му за висококачествено развитие според петгодишния план на Пекин. По думите му до 2025 г. целта на Си-ан е да постигне напреднало производство за над 1 трлн. юана (153,85 млрд. долара) и подкрепа на повече от 10 хил. високотехнологични компании, с общ БВП от над 1,4 трлн. юана. Това представлява около 40% растеж спрямо БВП на Си-ан за 2020 г.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК