Пекин смазва китайските технологични гиганти

Славните дни на огромни компании като AliBaba приключват

14.04.2021 | 23:16 Редактор: Никола Симеонов
Пекин смазва китайските технологични гиганти

Пълните последици от бързите действия на Пекин срещу интернет империята на Джак Ма през последните дни няма да станат ясни със седмици, но едно е сигурно – славните дни на китайските технологични гиганти приключиха, пише в свой анализ Bloomberg.

Правителството на страната наложи авторитета си над технологичната индустрия в Китай в рамките на няколко дни. С няколко забележителни изявления Пекин наложи рекордна глоба от 2,8 млрд. долара на Alibaba Group Holdings за злоупотреба с пазарна доминация, а след това разпоредиха, че е нужно сериозно преструктуриране на Ant Group. Във вторник регулаторите свикаха 34 от най-големите компании в страната – от Tencent Holdings до собственика на TikTok (ByteDance), за да ги предупредят, че "червената линия на закона не трябва да бъде докосвана“.

Неизреченото послание към Ма и неговата кохорта беше, че десетилетието на неограничен растеж, което създаде играчи от ранга на Facebook и Google, вече е приключило. Отминаха дните, когато гиганти като Alibaba, Ant или Tencent можеха да навлизат във всякакви бизнеси, възползвайки се от финансовата си мощ и купищата данни.

"Предвид правилата за Ant и глобата от 2,8 млрд. долара за Alibaba, златните дни за големите китайски фирми вече ги няма“, коментира Марк Танер, основател на базираната в Шанхай China Skinny. "Дори и тези, които не са таргетирани със същата сила, ще ограничат стратегиите си за експанзия и ще адаптират много елементи от бизнеса си към новата среда“, посочва той.

Четете повече по темата в Inverstor.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК