Китай забрани Facebook, но го използва за политическа пропаганда

САЩ и някои европейски правителства твърдят, че Пекин извършва геноцид срещу уйгурите

12.04.2021 | 08:27 Редактор: Жаклина Иванова
Китай забрани Facebook, но го използва за политическа пропаганда

Facebook е блокирана в Китай, но Пекин е голям потребител на платформата. Той я използва, за да разпространява политическите си идеи сред стотици милиони хора в чужбина, понякога чрез реклами, пише Нюли Пърнел за Wall Street Journal.

Сега част от служителите на Facebook изразяват притесненията си във вътрешните системи за комуникация на компанията и в други дискусии помежду си, посочвайки, че платформата е използвана за разпространение на държавна пропаганда. Те визират спонсорирани публикации от китайски организации, които претендират, че показват етническата мюсюлманска група уйгури и колко добре живее тя в региона Синдзян, твърдят източници, запознати с въпроса.

Съединените щати и някои европейски правителства твърдят, че Пекин извършва геноцид срещу уйгурите, визирайки кампания, която включва политическа индоктринация, масово интерниране и принудителна стерилизация.

Facebook не е определил дали да предприеме действия заради тези опасния, твърдят запознати. Компанията наблюдава как международни организации като ООН реагират на ситуацията в Синдзян, посочва един от източниците. Организацията на обединените нации призова фирмите, които извършват бизнес, свързан със Синдзян, да направят сериозна проверка за опазването на правата на човека в рамките на своите операции.

Говорител на Facebook твърди, че рекламите на Пекин, отнасящи се до Синдзян, не нарушават настоящите правила, стига рекламодателите да следват изискванията на Facebook, когато ги купуват. Компанията посочва, че наблюдава информацията за случващото се в Синдзян, за да знае как да подходи по този въпрос.

Четете повече по темата в investor.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК