Глобалният недостиг на чипове засегна и производителите на бяла техника

Те са в позиция, в която не могат да отговорят на търсенето

30.03.2021 | 15:18 Редактор: Юлия Христова
Глобалният недостиг на чипове засегна и производителите на бяла техника

Глобалният недостиг на чипове засегна производствените линии на автомобилните компании и води до изчерпване на складовите наличности на производителите на различни устройства. Сега оставя производителите на уреди за дома в позиция, в която не могат да отговорят на търсенето, твърди предизентът на Whirlpool в Китай, цитиран от Ройтерс.

Базираната в Съединените щати компания, която е една от най-големите в света за бяла техника, твърди, че доставките на чипове са се оказали с около 10% по-малко от поръчките през март, посочва Джейсън Ай пред Ройтерс в Шанхай.

"Това е перфектната буря“, коментира той на форума Appliance and World Electronics Expo.

"От една страна, ние трябва да задоволим търсенето на уреди на вътрешния ни пазар, но, от друга, сме изправени пред бум на поръчките за износ. Що се отнася до чиповете, за тези от нас, които са в Китай, това беше неизбежно“, допълва Ай.

Въпреки че дефицитът на полупроводници засегна редица висок клас доставчици като Qualcomm, той започна и остава най-тежък при зрелите технологии – например чиповете за управление на мощността, ползвани в автомобилите.

Недостигът, който започна сериозно през декември, беше причинен отчасти от факта, че производителите на коли погрешно изчислиха търсенето, а продажбите на смартфони и лаптопи нараснаха заради пандемията. Това принуди автомобилните производители, включително General Motors, да намалят производството и увеличи производствените разходи на компании за смартфони като Xiaomi.

А когато всяка компания, ползваща чипове в продуктите си, започна да изкупува в паниката си, за да има запаси, недостигът се засили, достигайки не само до Whirlpool, но и до други производители на уреди.

Hangzhou Robam Appliances, китайски производител на бяла техника с над 26 хил. служители, трябваше да отложи премиерата на новата си готварска печка от висок клас с четири месеца, тъй като не можеше да достави достатъчно микроконтролери.

"Повечето от нашите продукти вече са оптимизирани за използване в умен дом, така че, разбира се, се нуждаем от много чипове“, твърди Дан Йе, маркетинг директор на Robam. По думите му компанията е открила как по-лесно да си доставя чипове от Китай, отколкото от чужбина, което я кара да преоцени бъдещите си доставки, пише investor.bg.

"Чиповете, които използваме в нашите продукти, не са най-модерните. Китайските чипове могат да задоволят напълно нашите нужди“, допълва той.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК