Най-важният производител на чипове в Китай с нов завод за $2,35 млрд.

Шънджън е известен като голям технологичен център в страната

18.03.2021 | 18:03 Редактор: Юлия Христова
Най-важният производител на чипове в Китай с нов завод за $2,35 млрд.

Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC), най-големият и най-важен производител на чипове в Китай, изгражда нов завод в Шънджън, който ще струва 2,35 млрд. долара, пише CNBC.

Компанията и властите в южния китайски град ще вложат капитал в проекта. Шънджън е известен като голям технологичен център в Китай. Там се намират централите на компании като Tencent и Huawei.

SMIC пък е ключова част от плановете на Китай да засили независимостта си в индустрията за чипове, предвид напрежението между Пекин и Съединените щати, което показа зависимостта на втората по големина икономика в света от чуждестранни технологии в тази сфера.

През декември Вашингтон постави SMIC в черния си търговски списък, който блокира американски компании да ѝ изнасят технологии. Ходът беше възприет като удар по възможността на SMIC да се насочи към най-модерните технологии в областта на чиповете. Китайската фирма вече изостава значително зад конкурентите си TSMC и Samsung.

Новият завод в Шънджън ще помогне на SMIC да увеличи производството на т.нар. 28-нанометрови чипове. Тези чипове са доста стара технология. TSMC и Samsung произвеждат 5-нанометрови чипове, а това е най-новата технология, използвана в смартфони.      

Но дефицитът на чипове в глобален план постави някои индустрии като автомобилната в ситуация, в която не им достигат полупроводници. Но такива индустрии не се нуждаят задължително от най-новите технологии в чиповете. Анализатор коментира пред CNBC, че SMIC ще отговори на част от търсенето именно на по-стари решения в областта, пише investor.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК