Гигантът Xiaomi планира да произвежда електромобили

Планът се появи в момент, в който компанията опитва да диверсифицира източниците си на приходи

26.03.2021 | 20:50 Редактор: Юлия Христова
Гигантът Xiaomi планира да произвежда електромобили

Китайският технологичен гигант Xiaomi планира да произвежда електромобили, като използва завод на Great Wall Motor, твърдят трима души, запознати с въпроса. Това прави компанията поредния технологичен играч, който се присъединява в надпреварата за умна мобилност, предава Ройтерс.

Цената на акциите на Xiaomi скочи с повече от 9% по време на следобедната търговия в Азия в петък, след като Ройтерс разкри плановете ѝ. Акциите на Great Wall, листнати в Хонконг, повишиха стойността си с над 15%, а тези в Шанхай достигнаха максималния си дневен лимит от 10% ръст.

Xiaomi, един от най-големите производители на смартфони в света, води преговори с един от заводите на Great Wall в Китай, който да произвежда електромобили с нейната марка, посочват двама източници, които са пожелали да останат анонимни. Xiaomi се цели в електромобили за масовия пазар, което съответства на позиционирането на нейната електроника, допълват те.

Great Wall, която преди не е предлагала производство на други компании, ще предостави консултантски инженерни услуги, за да ускори проекта, твърди един от източниците.

Двете компании планират да обявят партньорството си най-рано следващата седмица. Xiaomi и Great Wall са отказали да коментират.

По-умни превозни средства

Планът се появи в момент, в който Xiaomi се опитва да диверсифицира източниците си на приходи, за да не разчита толкова на своя бизнес със смартфони.

В сряда компанията сигнализира за нарастващия дефицит на чипове в света и отчете тримесечни приходи под пазарните прогнози.

Същевременно все повече автомобилни производители и технологични фирми работят в тясно сътрудничество за разработката на по-умни превозни средства, използващи различни технологии. През януари китайската Baidu заяви, че планира да произвежда електромобили, като използва автомобилен завод, собственост на Geely. Освен това Apple и Huawei Technologies имат амбиции в тази сфера.

Цялата статия четете на investor.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК