Xiaomi инвестира $7,18 млрд. в технологиите на бъдещето

Китайската компания ще разработва изкуствен интелект и 5G

02.01.2020 | 23:05 Редактор: Кристина Крумова
Xiaomi инвестира $7,18 млрд. в технологиите на бъдещето

Китайският производител на смартфони Xiaomi ще инвестира над 50 млрд. юана (7,18 млрд. долара) в изкуствен интелект и петото поколение интернет технологии в рамките на следващите 5 години, докато конкуренцията в сектора нараства, предава "Ройтерс".

Главният изпълнителен директор на Xiaomi Лей Дзюн обяви новината в писмо, публикувано в акаунт на компанията в социална мрежа, но не разкрива повече детайли за инвестициите.

По думите на Дзюн компанията трябва да се възползва от своето предимство в сферата на изкуствения интелект, интернет и създаването на умни устройства, за да постигне "абсолютна победа" на пазара на интелигентни технологии.

Обявените инвестиции показват, че Xiaomi увеличава обещаното от нея миналата година, когато разкри, че иска да инвестира 10 млрд. юана за 5 години в тези области, информира investor.bg.

Базираната в Пекин компания започна дейност като производител на смартфони на достъпни цени, но след това заложи на серия от свързани с интернет продукти, които вече включват умни телевизори, пречистватели за въздух и готварски машини.

Въпреки това Xiaomi се сблъсква със силна конкуренция на вътрешния си пазар от Huawei Technologies, която грабна 42% от китайския пазар на смартфони през третото тримесечие.

През октомври Лей обяви, че компанията му планира да пусне над 10 5G модела смартфони през 2020 г.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК