Hyundai разработва кола, която ще може да "ходи"

Предвижда се новото превозно средство да се използва за трудни спасителни операции

10.02.2021 | 18:10 Редактор: Юлия Христова
Hyundai разработва кола, която ще може да

Понякога, колкото и добро да е едно офроуд превозно средство, има места, на които то просто не може да се кара. Ето защо инженерите на Hyundai работят върху превозно средство, което може да премине и най-трудния терен.

Hyundai Tiger X-1 има четири колела, всяко задвижвано от електрически мотор. Всяко от тези колела е в края на дълъг, огъващ се крак. Автономното превозно средство ще се движи доколкото може на колелата си, но когато срещне препятствия, които не може да преодолее, ще се изправи на крака и ще премине над тях. Краката също могат да се огъват, когато колелата се търкалят по неравен терен, поддържайки товарната зона на ниво. Превозното средство може също така да се движи във всяка посока - напред, назад или настрани - използвайки колелата или краката си, предава CNN Business.

Hyundai предвижда новото превозно средство да се използва за трудни спасителни операции след природни бедствия като земетресения. Своеобразният автономен разхождащ се превозвач, не е предназначен да превозва хора, а само товари.

Tiger, което означава Transforming Intelligent Ground Excursion Robot, може също да се свърже с безпилотен летателен апарат, който може да го носи до и от отдалечени места, казаха от Hyundai.

Това концептуално превозно средство е подобно на Hyundai Elevate - друго концептуално превозно средство, което беше представено като анимация на изложението за електроника през 2019 г. Elevate обаче е по-голямо превозно средство, предназначено да превозва хора.

Tiger ще бъде разработван и тестван поне още пет години преди да е готов за реална употреба, смятат от Hyundai. Превозно средство като Elevate, което да може безопасно да превозва хора, ще отнеме още повече време.

Цялата статия четете на bloombergtv.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК