Hyundai и Apple обединяват усилия за автономни електрически автомобили

Компаниите планират да пуснат "бета версия" на първия проект през следващата година

11.01.2021 | 10:32 Редактор: Юлия Христова
Hyundai и Apple обединяват усилия за автономни електрически автомобили

Южнокорейският автомобилен концерн Hyundai Motor и американският технологичен гигант Apple Inc планират да подпишат споразумение за партньорство за изграждането на автономни електрически автомобили до март и да започнат производство около 2024 г. в САЩ, съобщава корейската медия Korea IT News. 

Hyundai отказа да коментира новината в неделя (10 януари) и повтори коментарите от петък, че е получила искания за потенциално сътрудничество от различни компании за разработване на автономни електромобили, съобщава Ройтерс.

Apple също не е предоставила коментар.

Актуализирана версия на новината на Korea IT News премахва редица подробности, включително местоположението на съоръжението за производство и капацитета, както и сроковете за подписване на споразумението и пускането на първите превозни средства.

В оригиналната новина се посочва, че компаниите планират да произвеждат автомобили в завода на Kia Motors в Джорджия или да инвестират съвместно в нова фабрика в САЩ, за да започнат да произвеждат по 100 000 превозни средства годишно около 2024 г.

Пълният годишен капацитет на предлагания за изграждане завод ще бъде 400 000 превозни средства. В новината се изтъква още, че Hyundai и Apple планират да пуснат "бета версия“ на първия проект през следващата година.

Ройтерс съобщи миналия месец, че Apple ще се фокусира върху автономните автомобилни технологии и се стреми да произведе пътническо превозно средство, което може да включва иновативна технология за батериите, създадена от компания.

Акциите в Hyundai Motor поскъпват с 14,6% в края на търговията в Сеул, докато тези книжата на производителя на авточасти Hyundai Mobis прибавят 12,7% към стойността си, а тези на Kia поскъпват с 9,1%, пише investor.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК