От "София Тех Парк" ще работят в посоката на квантовите технологии

Паралелно прогресира и работата по суперкомпютъра

09.02.2021 | 20:03 Редактор: Никола Симеонов
От

"София Тех Парк“ работи с водещ европейски център за развитие на квантови компютри или квантово програмиране, като през март месец ще бъде дадена повече информация за това партньорство. Паралелно с това продължава и работата по суперкомпютъра, като надеждата е до юни той да влезе в листата на 500- най-високопроизводителни компютри в света. Това съобщи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Петър Статев, председател на надзорния съвет на "София Тех Парк“ и на клъстер "Информационни и комуникационни технологии".

"5G е една много модерна технология за взаимодействия между редица обекти и все още има значително количество бели зони, например изграждането на мрежите от умни сензори“, коментира какъв е сегашният фокус на технологичния парк той.

Статев обясни, че докато основни технологии за 5G се произвеждат от двама или трима големи производителя, в света на интелигентните мрежите няма доминиращ играч и това е мястото за включване на малките иновативни компании.

"Чрез изграждането на първата 5G базова станция за тестови цели Лабораторията за интелигентни телекомуникационни инфраструктури на "София Тех Парк“ дава възможност на младите предприемачи да разработват интелигентни мрежи“, посочи експертът. 

Той е на мнение, че креативността на хората ще доведе до повече иновации, провокирани от пандемията, а с промените в световната икономика и България ще се стреми да напредва.

Статев потвърди и решителността на Европа да навакса изоставането в сферата на иновациите и шифровите технологии, както и предвидените програми за инвестиции като "Хоризонт Европа“ и други.

"За да бъдем успешни в иновациите трябва да създадем правилната среда за тях“, смята експертът.

Още по темата четете в Bloombergtv.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК