Рекорден ръст записаха продажбите на компютри през 2020 г.

Пандемията допълнително допринесе за търсенето

12.01.2021 | 14:40 Редактор: Радостина Димитрова
Рекорден ръст записаха продажбите на компютри през 2020 г.

През 2020 г. продажбите на персонални компютри са записали най-големия си растеж от десетилетие, подчертавайки пренасочването от мобилни устройства към компютри по време на коронавирусната пандемия, пише Wall Street Journal.

"Търсенето тласка напред пазара на персонални компютри и всички знаци подсказват, че този растеж ще продължи", коментира Раян Рейт, програмен вицепрезидент в Worldwide Mobile Device Trackers на International Data Corp.

IDC изчисли, че 302,6 млн. бройки са продадени в глобален мащаб миналата година, което е с 13% повече спрямо 2019 г. Компанията за пазарни проучвания Gartner твърди, че продажбите на компютри са достигнали 275 млн. бройки през 2020 г., или с 4,8% повече спрямо предходната година. Canalys смята, че ръстът е с 11 на сто до 297 млн. бройки – най-големият годишен растеж от 2010 г. и най-голям обем на продажбите от 2014 г.

Най-новите резултати показват силни продажби за четвъртото тримесечие, което обичайно е добър период заради коледното пазаруване. Пандемията допринесе още за търсенето, след като учащи, работещи от вкъщи и семейства започнаха да се нуждаят от повече персонални компютри, предаде Investor.bg.

IDC твърди, че през четвъртото тримесечие продажбите са нараснали с 26% до 91,6 млн. бройки. Според Gartner растежът е с близо 11% до 79,4 млн. бройки, а според Canalys – 25% до 90,3 млн. бройки.

Рейт твърди, че макар растежът през 2020 г. да е бил фокусиран върху работата и ученето от вкъщи, продажбите на компютри и монитори за гейминг са останали на рекордни нива. По думите му базираните на Chrome устройства започват да излизат извън образователния сегмент към по-широкия потребителски пазар.

Пандемията преобърна дългогодишния "фокус първо върху телефона", коментира Микако Китагава, директор проучвания в Gartner. Китагава смята, че инерцията, която са набрали персоналните компютри, ще се запази поне през първата половина на 2021 г.

Голямото търсене обаче продължава да води до липса на компоненти. Джитеш Убрани от IDC твърди, че в някои случаи производителите са били принудени да прибягват до въздушен транспорт, за да намалят времето за доставка, но това е повишило разходите им.

Lenovo остава номер едно производител на персонални компютри за 2020 г., следван от HP, сочат данни от индустрията. Dell Technologies, Apple и Acer са останалите компании, които попадат в топ 5.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК