Благородна кауза: Техник от Варна сглобява и дарява компютри на деца в нужда

Идеята на инициативата е да могат учениците да се обучават дистанционно у дома

05.12.2020 | 14:00 Редактор: Ивет Арабова

Благородна кауза: Компютърен техник от Варна дарява компютри на ученици от семейства в затруднено положение, за да помогне на децата по време на дистанционното обучение. За щастие, процентът на учениците без компютри в града е малък, но има и деца, които не могат да учат от вкъщи именно заради липсата им. 

Ивайло Янакиев се занимава любителски с компютри от повече от десетилетие. От 4 години той посвещава свободното си време на каузата да помага на деца от социално слаби семейства. 

"Обикновено пускам тема, така намирам точните хора. Роднини или приятелски семейства, които познават такива семейства в нужда и знаят тяхното финансово състояние“, разказва компютърният техник. 

Младият мъж има сервиз, в който от стари части сглобява работещи компютри и ги дарява на деца, които не разполагат с необходимата техника, за да се обучават дистанционно у дома. 

"Идеята се роди, понеже някога съм нямал и аз, както много други в тези времена. Тъкмо навлизаха компютрите и не всички семейства имаха, но аз го преживях някак по-тежко. Предната вълна подарих може би 10-13 конфигурации, цели", сподели Ивайло Янакиев.

Събраните части Ивайло ще опита да сглоби и дари до Коледа на семейства нужда. Децата без достъп до компютър, с който да се включат в дистанционното обучение, са сравнително малко – едва 5 на сто. Със задачата да открият причината за липсата на техника са натоварени заместник-директорите. С отпуснати от правителството средства в момента тече процедура за купуване на компютри за 518 ученици и 130 учители в града. 

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК