Персоналните компютри възкръснаха благодарение на коронакризата

В САЩ са продадени 16,5 млн. - с 11,4% повече спрямо година по-рано

13.10.2020 | 12:55 Редактор: Георги Камарашев
Персоналните компютри възкръснаха благодарение на коронакризата

Производителите на персонални компютри са продали 71,4 млн. бройки през тримесечието до края на септември, което представлява 3,6% повишение спрямо същия период на миналата година. Това става ясно от прогноза на компанията за пазарни проучвания Gartner, цитирана от CNBC.

В САЩ са продадени 16,5 млн. персонални компютъра, или с 11,4% повече спрямо година по-рано. Според Gartner това е най-бързият темп на растеж на пазара от десетилетие.

През последното десетилетие пазарът на персонални компютри бележи спадове, след като смартфоните станаха доминиращи на много пазари, а бизнесът чака нова версия на Microsoft Windows. Но през това тримесечие глобалното потребителско търсене на персонални компютри е най-голямото от пет години. Коронавирусната пандемия и настоящите блокади подкрепиха търсенето на развлечения у дома и на компютри, от които децата да учат от дистанция.

В глобален мащаб продажбите на Lenovo са нараснали с 8,3% на годишна база до 18,3 млн. бройки, което я прави компанията, спечелила най-много от новите тенденции. HP, Dell, Apple и Acer са останалите компании, попадащи в топ 5 на производителите на компютри.

Четете повече по темата в Investor.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК