Космическите постижения през 2020 година

Събитието на SpaceX и НАСА беше сравнено с изстрелването на мисиите Аполо към Луната

01.01.2021 | 20:20 Редактор: Искра Ангелова

През 2020 светът стана свидетел на няколко космически достижения. Чрез частната компания на Илън Мъск, Съединените щати успяха да се върнат в космическата надпревара след 9 години прекъсване. Това стана възможно благодарение на SpaceX, която отново изстреля астронавти до международната космическа станция.

Ракетата на SpaceX беше изстреляна от космическия център Кенеди. Само за няколко минути тя стигна до околоземната орбита. 

Основният двигател ракетата "Фалкон 9" се откачи и успешно кацна върху платформа в Океана. Американците празнуваха.

"Изминаха 9 години от последния път когато изстреляхме американски астронавти с американска ракета от американска земя и сега го направихме отново", каза директорът на НАСА Джим Брайдънстайн.

Събитието беше сравнено с изстрелването на мисиите Аполо към Луната. 

"Това е първото голямо космическо съобщение от 50 години. Помислете върху това. И за мен е чест да го съобщя. Днес сме на това специално място, не само да отпразнуваме изстрелването на ракетата, но и да отбележим паметното завръщане на нацията към звездите. Това е специален ден", заяви американският президент Доналд Тръмп.

Създателят на SpaceX Илън Мъск подчерта, че човечеството трябва да е развълнувано и гордо от постигнатото през този ден. 

А двамата астронавти Дъг Хърли и Боб Бенкен направиха разходка на космическата капсула и показаха плюшен динозавър, подарен от децата им. Също така по традиция дадоха име капсулата.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК