Тръмп срещу TikTok: Приложение в центъра на борба за технологично надмощие

Цялата сага започна през август, само три месеца преди президентските избори в САЩ

26.12.2020 | 17:55 Редактор: Радостина Димитрова
Тръмп срещу TikTok: Приложение в центъра на борба за технологично надмощие

Ако има човек в технологичната индустрия, за когото 2020 г. беше кошмарна в корпоративно отношение, това е Джан Имин. Той не попада в графата на най-популярните лица от Силициевата долина, а светлината на прожекторите сякаш рядко пада върху него. Но през тази година всички научиха името на компанията му, дори и онези, които не се вълнуваха от нея. Става дума за TikTok.

Една привидно безобидна социална мрежа, създадена от китайската компания ByteDance, се оказа в центъра на безпощадната битка за надмощие в търговията, технологиите и всичко останало, която водят Вашингтон и Пекин.

Цялата сага започна през август, само три месеца преди президентските избори в САЩ, когато държавният глава Доналд Тръмп подписа два указа, с които забранява всякакви бизнес отношения с китайските приложения TikTok и WeChat (собственост на Tencent). Като причина Тръмп изтъкна опасенията за сигурността на страната, защото двете услуги потенциално могат да дават достъп на китайските власти до личната информация на американските граждани.

Всичко това е свързано с редицата действия, които САЩ предприеха в последните години, за да се опитат да ограничат влиянието на Китай над технологичния пазар. Но за TikTok новината не беше никак добра, а компанията веднага се обърна към съда, за да се опита да блокира действията на Вашингтон.

Онова, което Тръмп поиска, за да даде достъп на TikTokдо американския пазар, звучеше безпощадно – китайската компания да продаде бизнеса си в страната на американска фирма.

Последва серия от оферти, защото, както се оказа, TikTok е апетитна хапка за редица технологични гиганти – от Microsoft до Twitter. В крайна сметка предложението на Oracle получи личната благословия на Тръмп и на 15 септември близкият до държавния глава лидер на компанията Лари Елисън заяви, че страните са си стиснали ръцете. Китай отвърна на удара, като промени регулациите си, така че до голяма степен да има ключовата дума за продажбата на бизнеса на TikTok.

Четете цялата статия в Investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК