China Daily: Китай няма да одобри "мръсната" сделка за TikTok

ByteDance твърди, че ще създаде дъщерно дружество, наречено TikTok Global, от което ще притежава дял от 80%

23.09.2020 | 13:17 Редактор: Георги Камарашев
China Daily: Китай няма да одобри

Китай няма причина да одобри "мръсната и несправедлива" сделка, основана на "тормоз и изнудване", която Oracle и Walmart заявиха, че са сключили с ByteDance, пише държавният англоезичен вестник China Daily, цитиран от Ройтерс.

"Това, което Съединените щати направиха с TikTok, е почти като гангстер да принуждава за сключването на неразумна и несправедлива сделка от спазваща законите компания", посочва още изданието.

Трите фирми публикуваха противоречащи си изявления относно условията на споразумението, което се надяват да позволи на видео приложението на ByteDance – TikTok – да продължи да работи в САЩ, където правителството планира да го забрани от съображения за сигурност.

ByteDance твърди, че ще създаде дъщерно дружество в Китай, наречено TikTok Global, от което ще притежава дял от 80%. Oracle и Walmart обаче твърдят, че мажоритарната собственост на TikTok Global ще бъде в американски ръце, като по този начин ще се спази заповедта на американския президент Доналд Тръмп от 14 август, според която TikTok трябва да се откаже от собствеността си в рамките на 90 дни.

Статията в China Daily следва редакционен материал в Global Times, публикуван късно в понеделник, в който се посочва, че Китай едва ли ще одобри споразумението. Global Times е притежание на People’s Daily – издание на управляващата Комунистическа партия.

Четете повече по темата в Investor.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК