TikTok подаде жалба срещу забраната за теглене на приложението в САЩ

Указът за това бе подписан от Доналд Тръмп на 6 август

19.09.2020 | 20:38 Редактор: Ивет Арабова
TikTok подаде жалба срещу забраната за теглене на приложението в САЩ

Приложението за споделяне на видео съдържание TikTok е помолило американски съд да не позволява на администрацията във Вашингтон да налага забрана за тегления в САЩ. Това показват съдебни документи, подадени късно в петък.

TikTok и неговата компания майка ByteDance Ltd. са подали оплакването във Вашингтонския федерален съд, съобщава Ройтерс. В петък американското министерство на търговията обяви, че в неделя (20 септември) ще издаде заповед, която ще забрани на потребителите в Съединените щати да свалят китайското чат приложение WeChat заедно с TikTok.

В своята жалба TikTok и ByteDance посочват, че забраната е била въведена по политически причини. TikTok също така посочва, че мярката ще е в нарушение на правата ѝ според Първата поправка на американската конституция, която защитава правото на свободно слово, религиозно изразяване, медийна свобода и др.

Американският президент Доналд Тръмп, който от години води търговска битка с Китай, на 6 август публикува указ, който забранява извършването на трансакции от американска страна със собствениците на WeChat и TikTok. ByteDance и TikTok искат от съда "обезсилване и предварителна и постоянна забрана“ както на последното решение на администрацията, така и на указа от 6 август, предава Investor.bg.

От Белия дом не отговориха незабавно на запитване за коментар на Ройтерс. TikTok, която има над 100 млн. потребители в САЩ, заяви, че ограничаването на дейността ѝ ще унищожи бизнеса ѝ в страната.

Снимка: Bloomberg/Brent Lewin

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК