TikTok фаворизира бизнес партньорството с Oracle

Сделката изглежда по-скоро като корпоративно преструктуриране, отколкото като пряка продажба

14.09.2020 | 21:10 Редактор: Георги Камарашев
TikTok фаворизира бизнес партньорството с Oracle

TikTok се отказа от преговорите с Microsoft Corp. за продажба на своето музикално видео приложение в САЩ, като вместо това фаворизира бизнес партньорството с Oracle Corp., предава Bloomberg, позовавайки се на запознати източници.

Сделката между базираната в Пекин компания майка на TikTok ByteDance Ltd. и Oracle вероятно ще включва дял в новоконфигуриран бизнес на TikTok, но ще изглежда по-скоро като корпоративно преструктуриране, отколкото като пряка продажба, пояснява един от хората, които са помолили да не бъдат идентифицирани, защото информацията не е публична.

Условията, които се обсъждат с Oracle, все още се променят, казва един от източниците. Например Oracle може да придобие дял от новосформирания бизнес в САЩ, докато действа като технологичен партньор на TikTok в САЩ и съхранява данните на TikTok в облачните сървъри на Oracle. Първоначалните предложения от двете страни оценяват американския бизнес на около 25 милиарда долара, но това бе стойността преди момента, в който китайските власти наложиха нови ограничения върху износа на технологии.

Microsoft, който бе работил в партньорство с Walmart Inc., бе смятан за най-вероятния победител, но през последните дни разговорите с него са охладнели. Microsoft не е била помолена да направи ревизии на първоначалната си оферта на фона на скорошни признаци за противопоставяне на сделка с концерна от страна на китайски държавни служители, пояснява източник на Bloomberg.

"ByteDance ни уведоми днес, че няма да продаде американските операции на TikTok на Microsoft", заяви базираната в Редмънд, Вашингтон, Microsoft в изявление в неделя. "Уверени сме, че нашето предложение би било добро за потребителите на TikTok, като същевременно защитава интересите на националната сигурност."

Четете повече по темата в Investor.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК