Apple планира да създаде автономен автомобил до 2024 г.

Дизайнът на батерията на колата може да намали радикално цената ѝ

22.12.2020 | 10:17 Редактор: Ивет Арабова
Apple планира да създаде автономен автомобил до 2024 г.

Американският технологичен концерн Apple Inc напредва с технологията за самоуправляващи се автомобили и се стреми към 2024 г. да произведе пътно превозно средство, което може да включва собствена пробивна технология за батерията, предава Ройтерс.

Автомобилните усилия на производителя на iPhone, известни като Project Titan, продължават неравномерно от 2014 г., когато за първи път започва да проектира собствено превозно средство от нулата. В един момент Apple се отказва от усилията да се съсредоточи върху софтуера и преоцени целите си. Дъг Фийлд, ветеран от Apple, който е работил в Tesla Inc, се завърна, за да оглави проекта през 2018 г. и освободи 190 души от екипа през 2019 г.

Оттогава Apple е напреднала достатъчно, че сега да се стреми да създаде превозно средство за потребителите, твърдят двама запознати с усилията източниците, като са поискали да не бъде назовавани, защото плановете на Apple не са публични. Целта на Apple да изгради свое превозно средство за масовия пазар е в контраст с целите на конкуренти като Waymo на Alphabet Inc, която е изградила роботаксита, за да превозва пътници за услуга за превоз без шофьор.

Основно за стратегията на Apple е новият дизайн на батерията, който би могъл радикално да намали цената на батериите и да увеличи пробега на превозното средство, твърди трети източник, който е видял дизайна на батерията на Apple. Компанията отказва да коментира плановете си за бъдещи продукти.

Цялата статия четете в Investor.bg.

Снимка: Bloomberg/David Gray

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК