САЩ с дело срещу Google заради нелоялни практики с онлайн рекламите

Технологичният гигант отхвърли обвиненията

17.12.2020 | 16:20 Редактор: Ивет Арабова
САЩ с дело срещу Google заради нелоялни практики с онлайн рекламите

Само седмица след като Федералната търговска комисия на САЩ заведе антитръстово дело срещу Facebook, обвинявайки го в злоупотреба с монополните му правомощия в социалните мрежи, за да задуши конкуренцията, Google също стана обект на подобни обвинения. Десет щати на САЩ, водени от Тексас, съдят Google, обвинявайки компанията, че предприема незаконни стъпки, за да запази монопола си върху пазара на онлайн реклама, пише Би Би Си. 

Предполагаемите незаконни действия включват сключване на сделка с Facebook за манипулиране на онлайн рекламни търгове, казаха от въпросните щати. Това е последната правна жалба пред технологичния гигант, който е под натиск от регулаторите в световен мащаб. Google отхвърли твърденията, като заяви, че компанията ще бъде "силно“ защитена в съда.

"Инвестирахме в най-съвременните услуги за рекламни технологии, които помагат на бизнеса и облагодетелстват потребителите. Цените на цифровите реклами и таксите за рекламни технологии се понижават през последното десетилетие. Таксите за рекламни технологии на Google са по-ниски от средните, което е сред отличителните белези на силно конкурентната индустрия“, каза говорител на компанията в отговор на иска.

Facebook е отказвал коментар по темата. Искът има за цел да контролира пазара на Google за онлайн реклама, който според обвиненията е бил бетониран през 2008 г. с покупката на DoubleClick – основния софтуер, който от компанията използват за продажба на онлайн реклама. Рекламните продажби на Google представляват над 80% от приходите на технологичния гигант, съобщава Би Би Си. 

10-те щати, които съдят Google са Тексас, Арканзас, Индиана, Кентъки, Мисури, Мисисипи, Южна Дакота, Северна Дакота, Юта и Айдахо, като всички те имат републикански прокурори.

Цялата статия четете в Bloombergtv.bg.

Снимка: Bloomberg/Gabby Jones

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК