Австралия реши: Facebook и Google ще плащат на местните медии

Целта е да се защити независимата журналистика

08.12.2020 | 10:53 Редактор: Радостина Димитрова
Австралия реши: Facebook и Google ще плащат на местните медии

Австралия финализира плановете си да накара Facebook и Google да плащат на нейните медии за новинарско съдържание. Това е първият такъв ход в света, който има за цел да защити независимата журналистика и на който интернет гигантите силно се противопоставят, предава Ройтерс, цитирана от Investor.bg.

Оглавяващият хазната Джош Фрайденберг заяви, че съгласно проектозакони, които ще влязат в парламента тази седмица, големите технологични фирми трябва да преговарят с местните издатели и електронни медии за това колко трябва да им платят за съдържание, което се появява в техните платформи. Ако не могат да сключат сделка, назначен от правителството арбитър ще реши вместо тях.

"Това е огромна реформа, първата в света, а светът наблюдава какво ще се случи тук в Австралия", коментира Фрайденберг пред репортери в столицата Канбера.

"Нашето законодателство ще ни помогне да се уверим, че правилата за дигиталния свят отразяват тези във физическия свят... и в крайна сметка поддържаме медийния пейзаж", посочи той.

Законът следва тригодишно разглеждане на въпроса и консултации, като в крайна сметка през август прерасна в публичен скандал, когато американските компании предупредиха, че може да спрат да предлагат услугите си в Австралия.

Управляващият директор на Facebook Australia Уил Ийстън днес заяви, че компанията ще разгледа закона и "ще участва в предстоящия парламентарен процес с цел създаване на работеща рамка, която да подкрепи австралийската новинарска екосистема".

Представител на Google е отказал да коментира, тъй като компанията все още не е видяла финалната версия на проектозакона.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК