"Ваксини", тестове и респиратори заляха "тъмната мрежа"

Много от трансакциите там са незаконни

12.11.2020 | 10:05 Редактор: Ивет Арабова

След бързото възстановяване на Доналд Тръмп от Ковид-19 миналия месец, в dark web се появиха реклами за това, което според тях беше лекарството на Regeneron Pharmaceuticals Inc., което президентът нарече "чудо", въпреки че то все още не е одобрено за публична продажба.

През май, когато случаите на коронавирус се разраснаха по целия свят, предполагаем испански лабораторен лекар обеща да снабди желаещите със заразена с Ковид-19 кръв. Не беше ясно дали се тя се предлагаше, защото може да съдържа защитни антитела, или като начин за заразяване на враг. Така или иначе, цената ѝ бе 100 долара за две спринцовки, припомня Bloomberg.

И още през април, когато отделенията за интензивно лечение по целия свят бяха претоварени с  пациенти с Ковид-19, продавач в тъмната мрежа обеща респиратори. Купувачите са закупили поне 300, според продавача, идентифициран само като JhonCliff.

Тъй като смъртните случаи са преминали 1,2 милиона в световен мащаб, стотици хиляди реклами, излъчващи измами с Ковид-19, идват и изчезват на тъмните уеб пазари, които в по-нормални времена са места за продажба на наркотици, оръжия, порнография и разнообразни откраднати имоти, включително цифрови идентичности. Въпреки че достъпът до тъмната мрежа не включва сложни приспособления или знания, това не е място, където повечето потребители се намират. Много от трансакциите там са незаконни и използването на псевдоними е норма.

През първите месеци на пандемията доставчиците се специализират най-вече в труднодостъпни стоки при Ковид, включително медицинско оборудване и тестови комплекти. До края на лятото откраднатите цифрови самоличности се продаваха специално с цел измама на държавни програми, предназначени да помогнат на малкия бизнес и безработните. Съвсем наскоро в dark web започнаха да се предлагат така наречените ваксини за тези, които не желаят да чакат окончателно одобрените от правителството.

Цялата статия четете на Bloombergtv.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК