Масови арести в Европа и САЩ срещу след операция срещу "тъмната мрежа"

Конфискувани са над 6 500 000 долара в брой и в криптовалута, 500 кг. опиати, както и десетки огнестрелни оръжия

23.09.2020 | 14:40 Редактор: Георги Камарашев

Масови арести в Европа и Съединените щати срещу след операция, насочена срещу така наречената "Тъмна мрежа". Задържани са 179 предполагаеми наркотрафиканти и продавачи на други незаконни стоки. Заподозрените са продали десетки хиляди нелегални стоки.

Заподозрените са продали десетки хиляди нелегални продукти. По времена акцията са конфискувани над 6 500 000 долара в брой и в криптовалута, 500 кг. опиати, както и десетки огнестрелни оръжия. 

В операцията са участвали различни американски правителствени агенции, включително ФБР. 

"Пазарите на Тъмната мрежа нараснаха с тревожна скорост и позволяват на трафикантите на наркотици да рекламират и да приемат поръчки от всяка точка на света. Тъмната мрежа кани престъпници в домовете ни и осигурява неограничен достъп до незаконна търговия. Схемата работи така, че престъпниците могат да се крият зад анонимни потребителски имена, използвайки софтуер, за да достигнат до повече потребители", обясни зам.-главният прокурор на САЩ Джефри Роузън.  

От ФБР уточняват, че операцията се провежда в особено критичен момент, тъй като по време на пандемията в САЩ се наблюдава рязко нарастване на хората, приети в болница със свръхдоза от силни наркотици. 

Трафикът на наркотични вещества е национална криза със страшни размери, която представлява сериозна опасност за американския народ. Повече от 67 000 души са починали от свръхдоза през 2018 г. Това са над 1000 загинали всяка седмица - 1000 загубени родители, деца, приятели и членове на семейството. Това са повече смъртни случаи, отколкото при автомобилни инциденти. За американците на възраст под 50 г. свръхдозата засега е сред основните причини за смърт. 

Тъмната мрежа е част от интернет пространството и е невидима за търсачките. Достъпът до нея е възможен само чрез браузър, наречен Тор. Тъмната мрежа често се използва за купуване и продаване на наркотици и други незаконни продукти.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК