Facebook обяви членовете на Съвета за надзор върху съдържанието в мрежата

Сред тях са бившият премиер на Дания Хеле Торнинг-Шмит, носителят на Нобеловата награда Таувалкол Карман от Йемен

07.05.2020 | 15:00 Редактор: Ралица Братанова
Facebook обяви членовете на Съвета за надзор върху съдържанието в мрежата

Почти година и половина след обявеното създаване на независим орган Facebook вече съобщи кои са първите членове: група от 20 защитници на правата на човека, политици, журналисти, учени и активисти от цял свят скоро ще подлагат на гласуване противоречиво съдържание в платформата и по този начин ще противодействат на речта на омразата, дискриминацията и фалшивите новини.

Сред членовете са бившият премиер на Дания Хеле Торнинг-Шмит, носителят на Нобеловата награда Таувалкол Карман от Йемен и бившият главен редактор на британския в. Guardian Алън Ръсбриджър, пише Investor.bg.

"През последните години въпросът какво съдържание трябва да остане и кое трябва да бъде премахнато и кой трябва да реши за това, става все по-належащ за обществото", написа социалната мрежа. 

Този надзорен орган е версията на Върховния съд на Facebook, подкрепен е със 130 милиона долара от независим фонд и се очаква да нарасне до 40 членове в бъдеще.

Коронакризата показва още веднъж, че онлайн дискусиите могат да имат опасни последици. 

Facebook твърди, че е заличил стотици хиляди публикации с дезинформация, която би могла да причини вреди на здравето. Много потребители не могат да направят разлика между достоверна информация и теории на конспирацията. 

А по отношение на проверката на фактите Facebook се подпомага от повече от 60 организации.

Но не винаги е ясно къде се намират границите на свободата на изразяване. Това се отнася за дискусиите за коронавируса, както и за други теми. 

Докато някои искат Facebook да се намесва по-често, други обвиняват мрежата в цензура. И левият, и десният политически спектър гледа на себе си като на намиращ се в неравностойно положение.

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК