ЕK: Amazon нарушава европейските норми за конкуренция

Според Брюксел компанията се е възползвала от данните на независими търговци на дребно

10.11.2020 | 16:55 Редактор: Юлия Христова
ЕK: Amazon нарушава европейските норми за конкуренция

Европейската комисия обвини американския гигант в онлайн търговията Amazon в нарушаване на европейските норми за конкуренцията на онлайн пазара на дребно, предадоха "Ройтерс“ и АФП. Според Брюксел компанията се е възползвала от данните на независими търговци на дребно, използващи нейния сайт.

Комисията съобщи освен това в комюнике, че е започнала второ разследване за антиконкурентни практики срещу платформата по подозрения в преференциално отношение към предлагането на Amazon или на търговци в нейния пазарен сегмент, използващи услугите за доставка на американския гигант.

Amazon изрази несъгласие с обвиненията, изтъквайки, че тя представлява по-малко от 1 процент от глобалния пазар на дребно, уточнява Ройтерс.

Данните, които са свързани с дейността на трети търговци не би трябвало да бъдат използвани в полза на Amazon, когато компанията действа като конкурент на тези продавачи. Конкурентните условия на платформата на Amazon трябва да бъдат справедливи, заяви еврокомисарят по конкуренцията г-жа Маргрете Вестагер, цитирана от АФП.

Новината за обвинението срещу Amazon идва на фона на критиките срещу компанията, че се е облагодетелствала от санитарната криза, която принуждава много търговци да затворят врати, а в същото време търговията онлайн поставя един след друг рекорди, посочва Франс прес.

Amazon обяви тройно увеличение на нетната си печалба през третото тримесечие до 6,3 милиарда долара. Силно нараснаха и приходите й от продажбите онлайн - с 38 на сто, а продажбите на трети компании, които използват платформата на американската група, са скочили с 55 на сто.

Очаква се през декември ЕК да обяви нови законови текстове за по-ефикасен контрол и по-голяма прозрачност на дейността на големите интернет платформи като осъвремени директивата си за електронната търговия, която е създадена преди 20 години.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК