Технологичната индустрия в Китай приветства победата на Байдън

Въпреки това тя все още не може напълно да си отдъхне

09.11.2020 | 23:40 Редактор: Георги Камарашев
Технологичната индустрия в Китай приветства победата на Байдън

Китайската технологична индустрия, една от основните цели на президента Доналд Тръмп в битката на Вашингтон с Пекин, се надява, че Джо Байдън ще създаде по-конструктивни отношения с азиатската страна, но малцина смятат, че конкуренцията ще отслабне, твърдят директори и анализатори, цитирани от Ройтерс.

Четиригодишният мандат на Тръмп вече научи индустрията на това колко е важно да е самостоятелна, а намеренията на Китай да подобри своите собствени технологични възможности няма да се променят, твърдят те.

"Когато Байдън встъпи в длъжност, технологичните компании в Китай могат да бъдат облекчени", коментира Фан Синдун от Университета по комуникации на Джеян.

"Най-малкото се очаква Съединените щати отново да се застъпят за отвореността, зачитането на лоялната конкуренция и иновациите“, допълва Фан. "Въпреки това, в областта на високите технологии конкуренцията и теорията на игрите няма да спре, а Китай и САЩ ще се конкурират една с друга за истинските иновации в следващото десетилетие."

Китайски технологични гиганти – от Huawei Technologies до собственика на TikTok (ByteDance) и Tencent Holdings, се сблъскват с проблеми с веригите на доставките, както и с ограничаване на усилията им за глобална експанзия заради санкциите, наложени от администрацията на Доналд Тръмп, след като Вашингтон обвини въпросните фирми, че представляват риск за националната сигурност.

Четете повече по темата в Investor.bg.

Снимка: Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК