Европа била големият фен на Байдън, до голяма степен и Китай

Според проф. Здравко Попов вероятно Тръмп ще иска ревизия в почти 15 щата

09.11.2020 | 21:48 Редактор: Ивет Арабова

Джо Байдън беше избран за 46-ия президент на САЩ. Той вече очерта някои от основните приоритети пред своята администрация - борбата с расизма и с Ковид-19, както и връщането на САЩ в Парижкото споразумение. Колко по-различна ще е Америка след избора на Байдън? 

"Трябва да изчакаме 14 декември, тогава Изборната колегия ще обяви официалните резултати от изборите. В доста щати все още се броят гласове. Силно се говори в Америка, че Тръмп ще иска ревизия почти в 15 щата, където се допуска, че има някакви извършени измами", каза дипломатът проф. Здравко Попов в предаването "Денят ON AIR".

Той припомни, че е имало само един-единствен прецедент в близката история - през 2000 г., когато Флорида трябвало да реши кой ще е президент на САЩ. Тогава Върховният съд се намесил и при повторно ръчно преброяване 500 гласа се оказали в полза на Джордж Буш, той спечелил Флорида и съответно президентския пост.

"В момента текат опити да се уговори Тръмп да не настоява за преразглеждане на изборните резултати. Тръмп засега е непоклатим в това свое желание, той смята, че има големи злоупотреби", подчерта дипломатът.

Според него Путин не е поздравил Байдън, тъй като изчаква решението на Електоралната колегия, за да разбере дали ще има преразглеждане на изборите в някои щати. Европейците обаче с голяма радост приели избора на Байдън. "Европа е големият фен на Байдън, до голяма степен и Китай", смята проф. Попов.

По думите му Америка има своя специфика при финансирането на изборните кампании и има традиции на това големи компании да застават зад кандидатите.

"Тази кампания беше най-скъпата в историята на президентските избори - 14 млрд. струваше. Преди всичко големите транснационални компании, IT и енергийни компании искат Байдън за президент. Те предпочитат една либерална парадигма. Отделно медиите в по-голямата си част бяха за Байдън и отразяваха кампанията на Байдън по-пълноценно", подчерта проф. Здравко Попов в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Байдън много държи на международните организации, вероятно Америка ще бъде много активен участник в тях. Байдън е човек, който има силно отношение към проблема с Русия. Предполага се, че той ще се опита да възстанови Русия като основен противник на САЩ по отношение на глобалния ред. Възможно е да има по-активни дейности отново в Близкия Изток, Украйна. Байдън е човек на институциите и в продължение на 40 г. е бил в тях", обясни проф. Попов.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Стоян
преди 3 години
Този не прави разлика между милиард и милион в американския английски. Сигнализирай за неуместен коментар