Приоритетите на Байдън - САЩ в СЗО, Парижкото споразумение и Ковид-19

Доналд Тръмп все още не признава победата на опонента си

09.11.2020 | 13:52 Редактор: Искра Ангелова

Борбата с Ковид-19 и връщане към Парижкото споразумение - това ще са сред основните приоритети в управлението на новия американски президент Джо Байдън. По-късно днес се очаква да бъдат съобщени и имената на 12-членния му екип за справяне с пандемията. 

На този фон - Доналд Тръмп все още не признава победата на Байдън.

Въпреки че официално Джо Байдън трябва да встъпи в длъжност на 20 януари, той вече очерта основните приоритети на своята администрация. Освен борбата расизма и с Ковид-19, която беше акцент в предизборната му кампания, Байдън е твърдо решен да върне Съединените щати в Парижкото споразумение за климата. 

Председателят на Европейската комисия - Урсула фон дер Лайен, изрази готовността на Брюксел да работи с Вашингтон по глобалните проблеми.

"Европейският съюз е готов да засили сътрудничеството с новата администрация. Заедно ще отговорим на пандемията и нейните икономически последствия, климатичните промени и загубата на биоразнообразието и глобалната сигурност", заяви председателят на Европейската комисия.

Байдън и екипът му също така ще работят за отмяна на решението страната да се оттегли от Световната здравна организация.

Ще бъде премахната и забраната за пътуване от 7 държави, което беше въведено от съображения за сигурност. Преди две години Доналд Тръмп затвори границите на Съединените щати за граждани на Либия, Иран, Сомалия, Сирия, Йемен, Северна Корея и Венецуела. 

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК