Байдън: Ще бъда президент, който се стреми да обединява

Близо 74 милиона американци са гласували за него

08.11.2020 | 16:00 Редактор: Георги Камарашев

Първата си реч като новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън произнесе няколко часа, след като стана ясно, че печели гласовете на щата Пенсилвания. В посланието си той говори за изцеление, победа и обединение.

"Обещавам да бъда президент, който се стреми да не разделя, а да обединява. Който не вижда червени и сини щати. Вижда само Съединени щати. И който ще работи с цялото си сърце с увереността на целия народ, за да спечели доверието ви. Сега е време за изцеление в Америка", заяви Байдън,

77-годишният демократ произнесе празничната си реч в Уилмингтън, Делауер, където е щабът му. Освен към поддръжниците си, той се обърна и към гласувалите за Тръмп. 

"За всички онези от вас, които гласуваха за президента Тръмп, разбирам разочарованието ви тази вечер. Самият аз загубих няколко пъти. Но сега, нека си дадем шанс. Време е да премахнем суровата реторика, да намалим температурата, да се видим отново, да се изслушаме отново. И за да постигнем напредък, трябва да спрем да се отнасяме към противниците си като към врагове. Те не са наши врагове, те са американци", каза още новоизбраният президент.

Байдън повтори, че за пръв път в историята кандидат печели рекорден брой гласове - близо 74 милиона американци са гласували за него. Той благодари на семейството си, бурно аплодиран. А първата му работа ще бъде още в понеделник да подбере научни съветници и експерти, които да оглавят кампанията срещу коронавируса. Той се зарече да не жали сили, за да постигне обрат в пандемията. 

А преди да започне речта си за първи път в историята не той представи вицепрезидента си, а обратното. Камала Харис, която ще е първата жена, и то тъмнокожа, на тази позиция, се обърна към него с думите:

"Ние избрахме президент, който представя най-доброто от нас. Вие отправихте ясно послание. Лидер, който светът ще уважава. И президент за всички американци. Избрахте надеждата, обединението, науката и да - истината."

Самата Камала Харис отбеляза историческата си роля в Белия дом. 

"Може да съм първата жена в тази роля, но няма да бъда последната. Защото всяко малко момиченце, което ни гледа тази вечер, вижда, че това е страна на възможностите", подчерта тя. 

Настоящият президент Доналд Тръмп още не се е признал за победен на изборите и негови представители са внесли съдебни искове за предполагаеми нарушения и измами в преброяването на гласовете в няколко щата. Новината за събраните 270 електорски гласа от Байдън го завари на голф игрище във Вирджиния, а на снимки от завръщането му в Белия дом се вижда, че той изглежда унил. 

Новината за избирането на демократите беше посрещната с тържества от демократите, и с разочарование от гласоподавателите на Тръмп.

Снимка: Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
palkat
преди 3 години
От нищо , нещо не става. Явно трябва да се печатат USD, на гърба на останалия свят. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
А дано нещата се стабилизират в Щатите, защото и там нещата не бяха розови... Сигнализирай за неуместен коментар