Шведска застрахователна компания сподели данните на 1 млн. клиенти

Folksam обяви, че досега няма индикации, че информацията е използвана от трети страни

03.11.2020 | 23:26 Редактор: Юлия Христова
Шведска застрахователна компания сподели данните на 1 млн. клиенти

Най-голямата шведска застрахователна компания Folksam случайно е споделила личните данни на около 1 млн. от своите клиенти с няколко от най-големите технологични компании в света, предава Ройтерс.

Folksam, която застрахова 50% от шведските домове и граждани, е споделила информацията с гиганти като Facebook, Google, Microsoft и LinkedIn.

"Примаме сериозно случилото се. Веднага спряхме споделянето на тази лична информация и поискахме да бъде изтрита“, обяви маркетинг директорът на Folksam Йенс Уикстрьом.

Данните включват номера на социални осигуровки, които са широко използвани в Швеция за ежедневни дейности като банкиране, както и информация за това кой е купил застраховка за бременност, допълва Folksam.

В последните години европейските регулатори погнаха с големи глоби компаниите за нарушения на поверителността на данните, след като влязоха по-строги правила за опазване на личната информация.

Нарушението е съобщено на шведския регулатор, отговарящ за личните данни, обяви Folksam.

Говорител на регулатора коментира, че въпросът се разглежда, но все още не е взето решение дали да бъде започнато разследване.

Folksam обяви, че досега няма индикации, че изтеклата информация е била използвана от трети страни по "неправилен начин“.

"Това не трябва да се случва и сега работим усилено, така че никога повече да не се случва“, допълва Уикстрьом.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК