Сертифицираха летящ автомобил за движение в Европа

Чудноватата машина е преминала през сериозна тестова програма от февруари насам

30.10.2020 | 09:58 Редактор: Георги Камарашев
Сертифицираха летящ автомобил за движение в Европа

PAL-V Liberty, един от първите проекти за летящ автомобил, успешно премина през последните тестове за хомологация и получи разрешение за движение по обществените пътища в Европа.

За да се сдобие със сертификата за разрешение, чудноватата машина е преминала през сериозна тестова програма от февруари насам. Тя е включвала интензивни тестове на високоскоростни трасета, проверки на емисиите и спирачките, както и замервания за шумово замърсяване. Така, подобно на всеки друг нов модел автомобил, летящата машина ще може да получи регистрационна табела и да се използва като нормална кола.

Хомологацията на Liberty като автомобил е поредна стъпка към авиационното сертифициране на модела. Дизайнът на PAL-V е в процес на такава сертификация от 2015 г. насам под контрола на Европейската агенция за авиационна сигурност, а финализирането на процеса се очаква към края на 2022 г.

PAL-V Liberty представлява триколесно превозно средство, което може да се трансформира в жироплан в рамките на 5 до 10 минути. Името е съкращение от Personal Air and Land Vehicle или лично превозно средство за въздух и земя. Дело е на холандска компания, създадена от опитни специалисти.

Все още няма детайлна техническа информация за летящата кола, но от фирмата заявяват, че машината разполага с два авиационни двигателя Rotax. Знае се също, че теглото на летящата кола е 660 кг и ще предлага място за водач/пилот и още един пасажер.

Четете повече по темата в Automedia.bg.

Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК