Olympus обмисля да емитира акции за над 1 милиард долара

Сред евентуалните купувачи са Sony, Siemens и Fujifilm и Panasonic.

20.12.2011 | 12:13 Редактор: Вероника Денизова
Olympus обмисля да емитира акции за над 1 милиард долара

В опит да попълни пострадалите си финанси, Olympus обмисля да емитира акции на обща стойност над 1 милиард долара, съобщи Reuters. Сред потенциалните купувачи на активите са Sony, Siemens и Fujifilm и Panasonic. Анализаторите смятат, че най-голям интерес ще прояви Siemens, който планира разширяване на бизнеса си с медицински уреди, а японската Olympus държи 70% от пазара на ендоскопско оборудване.

Запознати източници твърдят, че Olympus възнамерява да емитира привилегировани акции без право на глас, които предоставят възможност за конвертиране в обикновени книжа след определен период. Инвеститорите се притесняват, че този ход може да доведе до разводняване на капитала.

В началото на седмицата голям чуждестранен инвеститор предупреди, че рисковани ходове от страна на Olympus за привличане на акционери може да попречат на намерението за връщане на поста изпълнителен директор на Майкъл Уудфорд. Анализаторите предупреждават, че евентуално увеличаване на капитала може да е последният опит на настоящите директори да останат в ръководството на компанията.

Бордът на Olympus ще проведе събрание в края на март, на което се предвижда смяна на управленския екип, но Майкъл Уудфорд призова събранието да се проведе по-рано. След разпространението на слуховете за увеличаване на капитала акциите на японската компания се покачиха с 16%, туширайки загубите от края на миналата седмица. Анализаторите отдават това на евентуалния ефект на мярката, който може да доведе до увеличаване стойността на дружеството и укрепване на неговите финанси.