73 % спад на печалбата отчете Amazon.com

Технологичната компания жертва част от печалбата в опит за увеличаване на обема на продажбите и завоюване на по-голям пазарен дял.

26.10.2011 | 09:58 Редактор: Вероника Денизова
73 % спад на печалбата отчете Amazon.com

Amazon.com отчете по-голям от очакванията спад в печалбата за третото тримесечие, въпреки че приходите съвпаднаха с прогнозите на анализаторите. Компанията не пести разходи, подготвяйки се за дебюта на новия таблет Kindle.
Чистата печалба на Amazon падна със 73% до 63 млн. долара или 14 цента на акция. За сравнение година по-рано печалбата на дял е била 51 цента. От компанията съобщават, че е възможно да отчетат оперативна загуба за третото тримесечие.
Amazon жертва печалбата си в опит за увеличаване на обема на продажбите и завоюване на по-голям пазарен дял. По този начин новият таблет на компанията Kindle Fire се продава на цена от 199 долара - значително по-малка от цената на най-евтиния iPad.
Изпълнителният директор Джеф Безос се надява да компенсира факта, че продуктът се продава на загуба от близо 10 долара за брой, чрез приходи от дигитална музика, книги и филми, които са сред най-популярните приложения на Amazon. Анализатори коментират, че инвеститорите са останали разочаровани и, ако компанията не покаже добри резултати през четвъртото тримесечие, те ще се пренасочат към книжата на конкурентите. Това е и една от причините след оповестяването на отчета акциите на онлайн компанията да се понижат с близо 4% и половина.