Microsoft обяви 6 % ръст на печалбата

Друга водеща компания в сектора – Intel, също опроверга слуховете за ново свиване в потреблението на персонални компютри.

21.10.2011 | 11:33 Редактор: Вероника Денизова
Microsoft обяви 6 % ръст на печалбата

Microsoft обяви ръст от 6% в печалбата за третото тримесечие. Добрият резултат се дължи главно на увеличение в продажбите на офис пакети на корпоративни клиенти. Компанията отчита и лек ръст в продажбите на операционната си система Windows.
Новините идват ден, след като Intel обяви добри резултати за тримесечието и по този начин опроверга притесненията за силно свиване в потреблението на персонални компютри. Продажбите на операционната система Windows, с която работят 90% от компютрите в света, отчитат слаб ръст от 2% на годишна база, с което беше сложен край на серията от три поредни тримесечия на спад. Специалистите обаче се надяваха на малко по-добри резултати.
 „Ситуацията в света на персоналните компютри в момента е много странна – отбелязва Ланс Уланоф, редактор в Mashable . - Те няма да си отидат скоро. Не и след 5 години, не и след 10. Но централната им роля в живота ни се измества.“
От Microsoft обаче казват, че през първото тримесечие пазарът на персонални компютри е нараснал с близо 3 на сто. Анализаторите коментират, че зад този ръст се крие увеличеното потребление от страни като Китай.
В същото време никой не смее да отрече, че фокусът на потребителите се измества. Търсенето на смартфони и таблети се увеличава значително и компанията на Бил Гейтс трябва да се адаптира към тази среда.
„Те разработват Windows 8, който може да работи не само с настолни компютри и лаптопи, но и с мобилни устройства, което е голяма промяна за компанията – отбеляза Ланс Уланоф, редактор от Mashable. - Това е голям залог и защо ли го правят? Защото, както всички останали в индустрията, те са притеснени. Виждат какво се случва с основния им бизнес и трябва да планират бъдещето.“
Windows 8, който представлява опита на Microsoft да стъпи на пазара на таблети, се очаква да излезе догодина.