Мъск смята да пусне на борсата сателитния си бизнес Starlink

"Пазарът не обича непредсказуеми парични потоци, ха-ха“, написа той в Twitter

29.09.2020 | 11:01 Редактор: Ралица Братанова
Мъск смята да пусне на борсата сателитния си бизнес Starlink

Космическата компания SpaceX на основателя на Tesla - Илън Мъск, възнамерява да пусне своето интернет подразделение Starlink на борсата през следващите години. Предпоставката за това е стабилен ръст на продажбите.

"Пазарът не обича непредсказуеми парични потоци, ха-ха“, написа Мъск в услугата за кратки съобщения Twitter.

Той бил "голям фен" на малките инвеститори и щял да гарантира, че в новата емисия ще им се отдава главен приоритет, предава Bloomberg.

SpaceX планира да разшири своя спътников бизнес Starlink, за да може да предлага широколентов интернет в търговската мрежа до края на 2020 г. Мъск определи през миналата година Starlink като важен нов източник на приходи за SpaceX. Членът на борда на SpaceX Гуин Шотуел пък заяви, че евентуалното отделяне на интернет подразделението като подготовка за листване може да се случи още през февруари.

В свят, разделен между дигиталните пророци и отричащите технологиите (и 5G) хора, милиардерите Илън Мъск и Джеф Безос се опитват да запълнят празнината. Двамата предприемачи поотделно се стремят да изстрелят хиляди малки сателити, които да обикалят земното кълбо в така наречената нискоземна орбита (LEO).

Техният план е да предложат висококачествено покритие с интернет за клиенти като правителства, минни компании и морски конгломерати, както и да предоставят интернет свързаност на региони, които са твърде отдалечени или бедни, за да инсталират линии на земята. Стартовите разходи са в обем на милиарди долари, пише Investor.bg.

LEO сателитите се реят от 500 километра до 2000 километра над земната повърхност. Традиционните комуникационни сателити са разположени далеч на по-голяма височина, на около 36 000 километра, и пътуват в така наречените геосинхронни орбити, движещи се със скоростта на въртене на Земята и изглеждащи неподвижно над фиксирана точка.

Досега SpaceX изстреля повече от 480 от планираните 12 000 сателита, а през октомври 2019 г. компанията поиска разрешение за още 30 000. Както Мъск, така и OneWeb, подкрепен от Ричард Брансън лондонски стартъп, заявиха, че частичните мрежи могат да влязат в експлоатация през 2021 г. Държавната китайска China Aerospace Science & Industry Corp. ще предлага мрежа от 156 сателита до 2022 г. Amazon.com Inc. на Джеф Безос поиска разрешение за изстрелване на 3236 сателита. 

Междувременно традиционни оператори като ViaSat Inc. и Eutelsat Communications SA продължават да инвестират в по-мощни геостационарни спътници, като си сътрудничат с компании като Facebook Inc., за да пренасят широколентов достъп до селските райони и самолетите.

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК