Системата за сателитен интернет на Мъск пречи на астрономите

Спътниците отразяват отблясъците от слънцето в наземните телескопи

14.09.2020 | 13:18 Редактор: Виктория Гетова
Системата за сателитен интернет на Мъск пречи на астрономите

Системата за сателитен интернет Starlink, разработвана от Space X на Илън Мъск, вече набира популярност, а спътниците многократно минаваха и над България. 

Оказва се, че те сериозно пречат на астрономите, които все по-често критикуват проекта. Стотици сателити в орбитата на планетата биха попречили с отблясъците си от слънцето на нормалната работа на наземните телескопи.

SpaceX реагира на тези оплаквания, като започна да произвежда нови сателити. Те се наричат DarkSats и отразяват светлината по-малко от останалите. Новите апарати не отразяват слънчевите лъчи и съответно не се виждат толкова лесно.

Оказва се обаче, че с това проблемът не е напълно решен. Въпреки че има значителен напредък, сателитите все още създават значителни смущения за астрономите, чиито космически наблюдения са блокирани от светлинни ивици, докато спътниците преминават. А това пречи на космическите проучвания, информира dnes.bg.

Учените все още не виждат истинско решение на проблема, а още по-притеснително е, че други частни компании могат да последват примера и да започнат да изстрелват собствените спътникови мрежи, без изобщо да вземат предвид нуждите на астрономите и да се съобразят с тяхното мнение.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК