Производител: Електромобилите замърсяват повече от обикновените

Оказва се, че автомобилите на ток оставят по-големи "въглеродни следи" в природата

17.09.2020 | 13:23 Редактор: Виктория Гетова
Производител: Електромобилите замърсяват повече от обикновените

Шведската марка Polestar, част от групата Geely, анализира "въглеродната следа", оставяна от електромобил Polestar 2 и от стандартно Volvo XC40 с двигател с вътрешно горене. Оказва се, че повече парникови газове се отделят във въздуха при производството на самата машина и нейната батерия, като за да се изравни по този показател със същото това XC40, електрическият модел трябва да измине минимум 50 хил. км.

Това е и причината, поради която главният изпълнителен директор на Polestar  - Томас Ингенлат призова за открит диалог с потребителите, които да момента откровено са лъгани по въпросите с екологията на електромобилите.

"Производителите не винаги са честни с потребителите, когато става дума за влиянието на тяхната продукция върху околната среда и това е грешка. Ние не трябва да спестяваме нищо на хората, дори истината да не е приятна. Затова обаче всички компании трябва да преминат към една методика за изчисление на CO₂ и да престанат да говорят за електромобилите като панацея за екологията", коментира той.

Вътрешно изследване на Polestar показва, че моделите на батерии са единственият път към пълен "климатичен неутралитет" (това означава, че отделените парникови газове се компенсират с внедряване на въглеродно-негативни проекти, които поглъщат въглеродни окис от атмосферата, или със създаване на продукти с нулеви вредни емисии), но най-важна е технологията им. Компанията анализира "въглеродните следи" оставяни от електромобила Polestar 2 и стандартно Volvo XC40 за целия им жизнен цикъл и ето какво се оказва.

Четете още по темата в automedia.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК