Hyundai създава собствена марка за електромобили

Koнцернът ще представи 3 изцяло е-модели от началото на 2021 г.

10.08.2020 | 23:23 Редактор: Ивет Арабова
Hyundai създава собствена марка за електромобили

Корейският автомобилен концерн Hyundai Motor Co ще създаде семейство електрически превозни средства, които ще продава под марката Ioniq като част от своя стремеж да стане третият по големина производител на електромобили в света до 2025 г., съобщава Ройтерс. 

Hyundai заяви, че издигането на Ioniq до отделна марка ще помогне да се подкрепи целта на концерна за достигане на 10-процентен дял при глобалните продажби на електрически превозни средства през 2025 г.

Ioniq беше лансиран преди четири години. Компактният хечбек беше предложен с избор от три задвижващи агрегата: конвенционален газо-електрически хибрид, хибриден плъгин и чиста електрическа батерия. Тези модели ще продължат в производството, информира Investor.bg.

Hyundai планира от началото на 2021 г. да представи три нови изцяло електрически модела под марката Ioniq. Те включват среден клас кросоувър Ioniq 5, базиран на концепцията на Hyundai 45. През 2022 г. концернът ще пусне на пазара седана Ioniq 6, базиран на концепцията на Hyundai Prophecy; а в началото на 2024 г. ще се появи и големият кросоувър Ioniq 7.

Трите нови Ioniq модела ще бъдат изградени на специализирана платформа за електромобили, известна като E-GMP, която ще "даде възможност за бързо зареждане и широк обхват на шофиране", казва се в съобщение на компанията.

Снимка: Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК