Китайски хакери атакуват Ватикана

В КНР има хроничен недостиг на епископи от доста време

29.07.2020 | 20:32 Редактор: Юлия Христова
Китайски хакери атакуват Ватикана

Китайски хакери атакуват Ватикана .Атаките са засечени в навечерието на следващия кръг от преговори, планиран за септември, относно назначаването на епископи от папа Франциск в Китай, съобщава в. "Ню Йорк Таймс”.

Китайските хакери са осъществили няколко кибератаки в компютърните мрежи на Ватикана през последните месеци. Съобщението на "Ню Йорк Таймс” се позовава на данни на американската компания за киберсигурност "Recorded Future”, пише "Монитор".

Според вестника от май тази година хакери, които според експертите по киберсигурност са пряко свързани с властите в Пекин, са извършили няколко кибератаки. Техните цели са били компютърните мрежи на Ватикана, както и тренировъчната мисия на Светия престол, която според вестника „де факто представлява интересите на Ватикана в Хонконг“.

Изданието не посочва дали предполагаемите интернет измамници са успели да получат достъп до някаква класифицирана информация. В същото време изданието обръща внимание на факта, че атаките са извършени в навечерието на следващия кръг от преговори, планиран за септември тази година за назначаването на епископи в Китай.

В КНР има хроничен недостиг на епископи от доста време: според статистиката към 2019 г. около една трета от 98-те католически епархии в континенталната част на страната нямат епископи. Много от хората, заемащи най-високите постове в църковната йерархия са възрастни хора, които са готови да се пенсионират. Това се отразява негативно върху дейността на храмовете. Общо в Китай има около 6,5 милиона католици, 7 хиляди свещеници и около 6 хиляди църкви, признати от папата.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК