Състоянието на Илън Мъск се е увеличило с 6,1 млрд. долара

Той е седмият по богатство човек в света

12.07.2020 | 08:40 Редактор: Юлия Христова
Състоянието на Илън Мъск се е увеличило с 6,1 млрд. долара

Състоянието на главния изпълнителен директор на Tesla Inc. Илън Мъск се е увеличило с 6,1 млрд. долара в петък, с което той вече е по-богат от Уорън Бъфет. Това показва статистиката на Bloomberg Billionaires Index, след като акциите на автомобилопроизводителя поскъпнаха с 11% в рамките на вчерашната сесия.

Сега Мъск е седмият по богатство човек в света, като изпреварва и технологичните титани Лари Елисън и Сергей Брин.

Мъск притежава близо една пета от акциите на компанията, които съставляват основна част от неговото богатство в размер на 70,5 млрд. долара. Собствеността на другата му водеща компания SpaceX му носи около 15 млрд. долара.

Само от началото на годината стойността на книжата на Tesla скочи с 269%. Увеличаването на оценката на компанията помогна на Мъск да получи възнаграждение от 595 млн. долара по-рано тази година, с което той стана най-високоплатеният главен изпълнителен директор в САЩ.

Мъск не получава редовно заплата, но взима възнаграждения при достигането на определени цели за Tesla, като продаден брой автомобили например.

Мъск е поредният технологичен предприемач, който изпреварва Бъфет в класацията на най-богатите. Бившият главен изпълнителен директор на Microsoft Стив Балмър и съоснователите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин също вече са преди Оракула от Омаха. По рано тази седмица най-богатият човек в Азия Мукеш Амбини също задмина Бъфет, пише investor.bg

Според дългогодишния финансов мениджър Майк Новограц оценките на технологичните компании стават прекалено високи и малките инвеститори трябва да напуснат пазара, преди да е станало късно.

"Наблюдаваме ирационално изобилие – това е балон“, смята той. "Икономиката се задъхва, забавя се, люлеем се в резултатите за Ковид-19, но все пак технологичният пазар отбелязва нови върхове всеки ден. Това е класически спекулативен балон“, каза той в интервю за Bloomberg Television.

Състоянието на Бъфет намаля по-рано през седмицата, след като той дари за благотворителност 2,9 млрд. долара под формата на акции на своята компания Berkshire Hathaway. От 2006 г. насам 89-годишният Бъфет е дарил над 37 млрд. долара в акции на Berkshire.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК